Myśląc o zdrowym odżywianiu, nie myślimy o smażeniu, ale raczej o gotowaniu w wodzie, na parze bądź duszeniu czy pieczeniu potraw. Jeśli jednak, raz na jakiś czas, nie możesz sobie odmówić, żeby czegoś nie usmażyć, wypróbuj tą panierkę. Jest naprawdę pyszna, rumiana i chrupiąca, a przede wszystkim wchłania znacznie mniej tłuszczu niż klasyczna i ma niezwykłe właściwości odżywcze:

  • Jest bezglutenowa
  • Zawiera bardzo dużo białka pochodzenia roślinnego
  • Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, wit. B1, wit. B6, duże ilości potasu, żelazo, fosfor, magnez, cynk, selen, mangan a nawet miedź!
  • Zawiera sporo błonnika
  • Podczas gotowania wchłania dużo mniej tłuszczu niż klasyczna bułka tarta

Przepis na panierkę:

100g mąki z ciecierzycy

100 ml wody

Pół łyżeczki kurkumy

Pół łyżeczki ulubionych ziół (rozmaryn/tymianek)

Sól/pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy do uzyskania gęstej jak śmietana masy. Panierkę można wykorzystać do smażenia mięs, ryb a także można obtoczyć w niej warzywa.

Smacznego! 😊

 

0 0 vote
Article Rating
Share:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments