Brownie

Brownie

Naprawdę pyszne, słodkie, wilgotne w środku brownie bez cukru i białej mąki, możliwe? Możliwe! W kategorii zdrowe desery, które zrobione są na bazie owoców i warzyw. Brownie bogate w witaminy, minerały a przede wszystkim błonnik. Pokochały je nawet dzieci, które przyzwyczajone były do tradycyjnych niezdrowych słodkości. Musisz wypróbować ten przepis. Ty i Twoja rodzina będziecie zachwyceni! 😊

 

Składniki na ciasto:

400g suszone śliwki węgierki (ważne, żeby były wilgotne w środku)

500g batatów

100g orzechów nerkowca

¾ szklanki mąki gryczanej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Bataty obrać i ugotować. Lekko schłodzić i zmielić blenderem razem ze śliwkami na gładką masę. Dodać mąkę, ma ona tylko trochę zagęścić masę. Dorzucić rozdrobnione orzechy nerkowca i przyprawy. Całą masę przełożyć do brytwanki o średnicy 23cm i piec w temp. 180°C przez 20-30min, tak żeby lekko zarumienił się wierzch ciasta. Środek ma pozostać mokry.

Składniki na polewę:

100g gorzkiej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej i polać nią ciasto.

Smacznego! 🙂

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie

0 0 vote
Article Rating
Share:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments