Deser z kaszy jaglanej z nasionami Chia i musem z mango

Być może ciężko uwierzyć Ci w to, że z kaszy może powstać wspaniały deser. Być może Twoje doświadczenia z kaszą – i to do tego jaglaną – nie były dobre. Jeżeli źle przyrządzisz kaszę jaglaną, będzie sucha i gorzka i faktycznie można się do niej zniechęcić. Dlatego zdradzam parę trików, które nie tylko pozwolą wydobyć z kaszy to, co najlepsze, ale przede wszystkim, gotowana w taki sposób, jak poniżej, zachowa dużo więcej składników odżywczych, niż gotowana standardowo w saszetkach w dużej ilości wody, którą później się wylewa.

  • pół szkl. (ekologicznej) kaszy jaglanej
  • pół szkl. mleczka kokosowego (zwróć uwagę na etykietę, często dodawane są stabilizatory i konserwanty, a dostępne są na rynku mleczka, w których jest sam kokos!)
  • 2 szkl. wody (do ugotowania kaszy)
  • łyżeczka bio oleju kokosowego nierafinowanego
  • łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki nasion Chia
  • 1-2 mango

 

Jak ugotować kaszę jaglaną?

 

  1. Kaszę jaglaną przede wszystkim trzeba dobrze wypłukać na sitku, dzięki temu nie będzie gorzka w smaku. Kaszę można wręcz zalać na sitku i wstawić do garnka z zimną wodą na 10min przed ugotowaniem.
  2. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i bardzo krótko podsmażamy na nim kaszę, mieszając, żeby nie przywarła do dna.
  3. Zalewamy kaszę dwoma szklankami wody i mlekiem kokosowym. Dodajemy kardamon i odrobinę soli.
  4. Czas gotowania około 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Bardzo ważne! Po zagotowaniu się wody już nie mieszamy w kaszy! Zrobią się w niej kanaliki powietrza, dzięki temu się nie przypali a tylko wchłonie całą wodę.

 

Co zrobić z nasionami Chia?

Nasiona Chia zalewamy niedużą ilością wody, tak, żeby tylko zanużyły się pod jej powierzchnią. Odstawiamy na około godzinę, żeby ją wchłonęły i żeby powstała wokół nich „galaretka”.

 

Czy słyszałaś/-eś już o nasionach Chia? Jaki jest Twój stosunek do nowości? Czy przyglądasz się im podejrzanie, czy uwielbiasz nowinki i chętnie próbujesz orientalnych przysmaków? Warto się zastanowić nad tym, jaki ma się stosunek do nieznanego… Zmieniając nawyki żywieniowe, wielokrotnie będziesz musiał/-a się przełamać, aby odkryć „nowy ląd”.

By się przekonać do nasion Chia, warto coś o nowości się dowiedzieć:

 Aktualnie stały się „modne”, ale to nie jest główny powód, dla którego znajdują się w tym deserze. Nasiona Chia bogate są w Omega 3 i Omega 6, wit. E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, selen oraz zawierają dużo błonnika. Wielka moc w małym ziarenku!

W wyglądzie przypominają czarny sezam, ale kiedy włoży się je do wody lub jogurtu zachowują się bardziej jak siemię lniane czyli zaczyna otaczać je coś na kształt galaretki. Nie mają żadnego charakterystycznego smaku czy zapachu, są dość neutralne, delikatnie chrupią w zębach i dodają wilgoci – w tym wypadku kaszy.

 

Mus z mango

Obierz mango, pokrój je i włóż do blendera.

 

Deser możesz serwować w pucharkach bądź wysokich szklankach, układając warstwowo po kolei: kaszę jaglaną, nasiona Chia i mus na samej górze. Jeżeli chcesz, aby deser był słodszy, pomiędzy warstwy deseru, możesz dać po łyżeczce miodu.

Smacznego! 😊

 

 

0 0 vote
Article Rating
Share:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments